7 redenen waarom je onmiddellijk met yoga moet beginnen

Yoga is een oude praktijk met een oorsprong die duizenden jaren teruggaat in India. Het is ontworpen om te helpen een positievere kijk op het leven te krijgen en een gericht, permanent gevoel van sereniteit en vrede. Het woord 'yoga' zelf betekent 'vereniging' en 'vereniging met het goddelijke'; maar veel mensen hebben de spiritualiteit en de focus van yoga weggestreept, zodat de meesten het zien als een groep intens atletische mensen die hun benen achter hun hoofd leggen en zich opkrullen in verbazingwekkende posities.

Hoewel dat zeker gebeurt - ik heb het been achter het hoofd ook een paar keer gedaan, maar pas na jaren van zorgvuldige stretchoefeningen - heeft yoga zoveel meer te bieden dan flexibiliteit en het idee een sterk lichaam te krijgen. Mensen van alle vormen, maten, leeftijden en mogelijkheden kunnen aan yoga doen en het aanpassen aan hun individuele smaak en behoeften.

Als je denkt dat yoga niets voor jou is, dring ik er bij je op aan om het te heroverwegen. Hier zijn zeven van mijn belangrijkste redenen waarom je zo snel mogelijk met yoga zou moeten beginnen.


1. Het is een geweldige workout.

Allereerst en meest voor de hand liggend, yoga is een fantastische workout voor je lichaam. U kunt de oefeningen aanpassen aan uw eigen snelheid en niveau van comfort. Het maakt niet uit welke yoga oefeningen je kiest, de oefeningen zullen altijd deel uitmaken van een geweldige workout routine. Er zijn een aantal fantastische series bewegingen die perfect zijn voor elk soort dag en voor elk soort persoon, wat betekent dat er geen reden is om niet zo snel als je kunt met yoga te beginnen.

2. Het brengt u in contact met uw lichaam.

Yoga rek- en strekoefeningen zijn ontworpen rond het idee van het bewegen van je lichaam om de kracht en duurzaamheid ervan te vergroten. Regelmatig yoga doen zorgt er dus voor dat je veel meer in harmonie bent met je lichaam en weet wanneer iets echt werkt en wanneer niet.


Natuurlijk is dit niet altijd een goede zaak, omdat het ontmoedigend kan zijn als bepaalde oefeningen niet werken voor je lichaam zoals ze de dag ervoor deden; maar het heeft wel zijn voordelen, en het maakt verbeteringen in je fysieke toestand die veel meer uitgesproken en merkbaar zijn.


3. Het kan je ademhalingstechniek helpen.

Een belangrijk onderdeel van yoga zijn de ademhalingsoefeningen - de pranayama - die in de houdingen en daarna op zichzelf staan. De oefeningen stimuleren een meer gerichte en gecentreerde manier van ademen, en hoewel ze misschien niet iets zijn wat je elke dag bewust zult doen, zijn ze absoluut zeker om methoden van effectieve stress-management te bieden en over het algemeen voel je je veel beter.


Plus, als iemand met astma, helpt het echt om je longen te openen en te ontdekken wat het betekent om bewust te ademen. Vertrouw me: doe die pranayama's een paar weken, en je zult de voordelen voelen.


4. Het kan je slaap verbeteren.

Een ander klein maar prettig voordeel is dat het doen van yoga je kan helpen om beter te slapen. Dit kan te maken hebben met het feit dat een aantal houdingen en bewegingen bedoeld zijn om vlak voor het slapen te doen, maar hoe dan ook, studies hebben aangetoond dat het doen van wat lichte fysieke activiteit voordat we naar bed gaan, ons kan helpen om sneller in slaap te komen, wat meestal leidt tot een veel betere kwaliteit van slaap.


Het kan ook te maken hebben met het feit dat als je problemen hebt met in slaap komen, het werken aan probleemgebieden door middel van yoga de pijnklachten kan helpen verlichten en de kans op een betere slaap kan vergroten. Een andere mogelijkheid is dat de meeste yogasessies aan het eind een afkoelingssequentie hebben, die zeker kan leiden tot een gemakkelijke slaap. Als iemand die vaak in slaap is gevallen tijdens de les - tot het punt dat mijn buurman en ik een buddysysteem hebben voor het geval een van ons begint te snurken - geloof me, dit werkt echt en zou thuis ook moeten worden gedaan.


5. Het zal je houding verbeteren.

Yoga is behoorlijk effectief in het helpen ontwikkelen van een goede houding, omdat veel van de ademhalings- en zithoudingen een rechte rug vereisen voor een goed effect. Een goede houding zal zich zeker ontwikkelen tijdens het beoefenen van yoga.


Je begint met een slungelige en onderuitgezakte houding, zoals iemand die het grootste deel van de dag achter zijn bureau zit - geloof me, ik heb het meegemaakt - en yoga helpt je om je rug in een rechte houding te krijgen, waardoor je langer loopt en je je veel beter voelt.


6. Het kan je fysieke en mentale kracht ontwikkelen.

Een ander neveneffect van yoga is dat het je zal helpen om echt ongelooflijke mentale en fysieke kracht te ontwikkelen. Het hele punt van yoga is om te werken aan de kracht van je lichaam, zodat je langer in meditatie kunt zitten, en de fysieke investering in de stretches en posities zorgt ervoor dat je veel fysieke kracht voordelen zult ervaren als gevolg daarvan.


De ademhalingsoefeningen kunnen je longcapaciteit verbeteren, en lunges en stretches kunnen je kernkracht vergroten, evenals elke spier die je maar kunt bedenken; ondertussen dwingen de oefeningen je om je te concentreren op het moment, en tijdens de meditatie, om je geest leeg te maken, wat helpt stress te verlichten en je mentale gezondheid te verbeteren.


7. Meditatie kan je leven ten goede veranderen.

Meditatie, meditatie, meditatie. Het is echt de sleutel tot alles wat met yoga te maken heeft. Zelfs als je elke ingewikkelde houding onder de zon kunt doen, verliest het al zijn ware betekenis als het niet wordt gedaan met focus en gedachte. Meditatie heeft keer op keer bewezen een heilzame praktijk te zijn die iedereen in zijn dagelijkse routine zou moeten opnemen.

Meditatie is niet per se zitten met een schaaltje wierook en je een weg banen door een boek met Tibetaanse gezangen in een verduisterde, bij kaarslicht verlichte kamer - integendeel, je kunt mediteren waar je maar wilt en op welk tijdstip je maar wilt. Alles wat nodig is, zijn vijf minuten met wat tijd voor jezelf en rust en stilte. Meditatie verbetert de kwaliteit van je leven door je geest de tijd te geven om alles wat er in je leven gebeurt te verwerken. Het is een enorm belangrijk en integraal onderdeel van yogabeoefening en iets dat je leven echt kan veranderen, waardoor je kalmte en sereniteit met gemak kunt omarmen.